Skip to main content

Komt dit je bekend voor?

Je werkdag is te laat gestart en alles moet vooruit gaan, maar niets gaat zoals jij het wil. Nog een beetje Murphy’s Law erbij en je hebt prijs.
Je hond daarentegen is het zonnetje in huis, begroet je springend en trekt aan zijn leiband om met jou naar de hondenweide te gaan. Omdat je ‘n beetje humeurig (en laat) bent, trek je aan zijn lijn om duidelijk te maken dat je gehaast bent.
Onderweg benen jullie snel verder, maar lijkt hij nog meer te snuffelen dan anders en vertraagt geregeld. Als jullie onderweg op straat een nieuwe, grote container tegenkomen, wil hij ineens aan de andere kant van de straat wandelen.
Als jij daar niet op reageert, gaat hij zitten en moet je aan trekken om hem verder te krijgen.
Op de hondenweide moet het voor jou ook vooruit gaan, dus je roept hem om tot bij jou te komen. Hij lijkt je te negeren, wat je echt irriteert.
Je verheft je stem om duidelijk te maken dat zijn ongehoorzaam gedrag niet gewenst is, en als hij uiteindelijk met een grote omweg naar jou komt, maakt je boze stem hem duidelijk dat hij niet goed naar je luistert. Hij kijkt je niet aan, likt aan zijn neus en geeuwt.

Of: je komt thuis en je keuken ligt helemaal overhoop. De hond heeft de vuilbak geplunderd en de vloer is bezaaid met afval. Ondertussen zit hij ernaast en kijkt hij je “schuldig” aan met het wit in zijn ogen, goed wetende dat hij wat heeft uitgespookt. Goed voor een heel aantal (al dan niet schattige) filmpjes op Youtube, maar helaas..de hond voelt zich niet schuldig, hij wil je iets anders zeggen.


Ok, dit was een beetje uitvergroot maar wat hebben we hier allemaal gemist? 😉
Je hond heeft in beide situaties een aantal signalen gegeven, die jij niet opgepikt hebt.
Zijn bedoeling was om jou te kalmeren en/of confrontaties te vermijden.
De meeste honden, tenzij ze echt asociaal zijn, elke vorm van etiquette negeren en/of zodanig werden afgestraft zodat ze het verleerd zijn om signalen te geven, willen confrontaties zoveel mogelijk voorkomen en daarvoor geven ze een heel aantal kalmerende signalen af.

In deze voorbeelden waren dat o.a. snuffelen (met de neus boven de grond hangen zonder echt te snuffelen), vertragen, gaan zitten, een bocht maken (curving), hoofd wegdraaien, aan de neus likken (tongelen), geeuwen..
En de “schuldig kijkende” hond? Die gaf een aantal stress signalen (wit van de ogen, neus gaat een andere kant op dan de ogen, waarschijnlijk een kort likje en/of een geeuw) omdat hij wist dat zijn baasje boos ging worden. Dat had hij aan jouw lichaamstaal gemerkt, misschien stond je gezicht al op onweer toen je de keuken binnen wandelde. Dus hij probeerde jou met zijn lichaamstaal te kalmeren. Hij legt de link niet tussen vuil op de keukenvloer en zijn gedrag van eerder: als je de ene keer lief reageert bij het thuiskomen, en de andere keer boos, zal hij eerder denken dat jouw reacties onvoorspelbaar zijn, en daar houden honden niet van.

Als je je hond goed kent en kijkt naar wat hij je wil zeggen in “zijn” taal, kom je superveel te weten! Ga dus ‘s ff ergens rustig zitten en kijk naar hem, zijn interactie met andere honden, gedrag op straat, in welke context hij wat doet enz. Want je kan heel veel leren van het observeren van gedrag, en je hond de volgende keer misschien wel helpen of beter verstaan.