Skip to main content

Turid Rugaas is een bekende Noorse hondentrainer en auteur van het boek “Kalmerende signalen: Wat uw hond zegt”, waarin ze de lichaamstaal van honden, en hun communicatie met mensen & andere honden beschrijft. Haar werk heeft veel aandacht gekregen en heeft bijgedragen aan ons begrip van de lichaamstaal van honden en hun emoties.
Rugaas heeft een unieke kijk op de communicatie van honden en gelooft dat honden, net als mensen, subtiele signalen gebruiken om hun emoties en intenties over te brengen.
Deze signalen noemt ze ‘kalmerende signalen’. Deze gebruiken honden om zichzelf of andere honden te kalmeren, om te voorkomen dat situaties escaleren of om een bepaalde boodschap over te brengen (bijv. dat ze geen kwade bedoelingen hebben en de voorkeur geven aan een vriendelijke en rustige kennismaking).
Geïntrigeerd & wil je meteen je hond gaan observeren nu? Denk er dan wel aan dat alles staat of valt met de context waarin dit plaatsvindt. Iedere situatie en kennismaking kan anders zijn dan de vorige. Hierbij enkele voorbeelden uit haar boek:

Gapen
Gapen is een veel voorkomend kalmerend signaal bij honden. Het kan betekenen dat de hond zich verveelt, moe is of stress ervaart. Als je hond begint te gapen tijdens een situatie die hem ongemakkelijk maakt, kan dit een teken zijn dat hij probeert te kalmeren.

Tongelen
Tongelen is een ander kalmerend signaal dat honden gebruiken om stress te verminderen. Als een hond zijn tong uitsteekt en herhaaldelijk over zijn lippen likt, kan dit betekenen dat hij zich ongemakkelijk of gestrest voelt.

Snuffelen
Honden gebruiken hun neus om de wereld om hen heen te verkennen. Snuffelen kan ook een kalmerend signaal zijn dat honden gebruiken om te kalmeren en stress te verminderen. Of ze kunnen plots beginnen snuffelen: hun neus hangt over de grond zonder dat ze echt willen ruiken, het is eerder een manier om om te gaan met de situatie die lastig is voor hen.

Wegkijken
Wegkijken is een ander kalmerend signaal dat honden gebruiken om conflicten te vermijden. Als een hond zijn hoofd wegdraait, kan dit betekenen dat hij geen conflict wil en probeert te kalmeren.

Krabben

Soms krabben honden zichzelf als ze zich ongemakkelijk voelen. Dit kan een kalmerend signaal zijn dat aangeeft dat de hond gestrest is en zichzelf probeert te kalmeren.