Skip to main content

2022-2023 was voor mij het jaar van “vele eerste keren”. Zo gaat dat als je nieuwe dingen onderneemt, een nieuwe richting in slaat en uit je comfortzone treedt (wat ik nog altijd moeilijk vind!).
“When was the last time you did something for the first time?”, een vraag waar ik dit jaar niet lang over moest nadenken om een antwoord te geven.

Alweer bijna een jaar geleden was de eerste daguitstap met een groep honden. Dat doe ik met One Happy Hound, die ik leerde kennen via een ex-collega. Bezieler Steven doet dit al vele jaren, en ik had het voorrecht om onder zijn hoede genomen te worden. Zo kreeg ik een heleboel handige tips & tricks mee die je helpen bij het uitlaten van een groep loslopende honden.
De honden die hij mee op stap neemt kent hij enorm goed, en nieuwe honden leren we grondig kennen via een vragenlijst en een kennismakingsgesprek om de dag zo veilig mogelijk te laten verlopen. Want een nieuwe hond is niet alleen nieuw voor ons, maar ook voor de groep.

Mijn eerste passagier was Korra, een superschattige Japanse Spits, die heel goed is opgeleid door haar baasjes. Dat maakt dat het superfijn om haar mee op wandeling te nemen. Een hond die los kan lopen, veel contact maakt en bij jou in de buurt blijft, én als kleine maar dappere viervoeter niet geïntimideerd is door de andere honden die een pak groter, sneller en sterker zijn dan zij.
Als de honden na de rit uit de auto springen, hebben ze een pak energie (en sommigen vinden de auto net iets spannender dan anderen) en moeten ze vooral veel bewegen om die energie kwijt te kunnen. Lekker los rennen en snuffelen zijn daar heel goed voor. Meestal verloopt het eerste halfuur eerder chaotisch omdat ze heel uitgelaten uit de auto komen.
Na het uitlaten in de voormiddag kunnen ze even rusten en in de namiddag spelen en ravotten ze met elkaar en de speeltjes die we bij hebben. Zo komen ze op het einde van de daguitstap moe maar voldaan terug thuis bij hun baasjes.

En de hondenuitlater zelf? Die heeft ook genoten van de wandeling en de gelukshormonen die hij krijgt om met zo’n fijne honden de hele dag op stap te zijn.