Skip to main content

Hét fenomeen dat we allemaal maar al te goed kennen..nee, geen menselijke pubers, wel de puberende hond!
Ja, je hoort het goed. Ook zij hebben last van die beruchte puberfase.
Het begint allemaal onschuldig. Je puppy groeit op, leert nieuwe trucjes en is oh zo schattig.
Maar dan, als een bliksemschicht uit het niets, slaat de puberteit toe. Na de puppybijt-periode verandert je viervoeter in een koppige, eigenwijze tiener. Horror ;-).

Een van de eerste tekenen van puberteit bij honden is de drang naar onafhankelijkheid. Plotseling willen ze niet langer aan de lijn lopen en de wereld verkennen zonder enige beperking. Je roept hun naam, maar ze kijken je aan met een blik van “Sorry, ik heb even andere plannen.” Je voelt je als een ouder die zijn tienerkind smekend vraagt om alsjeblieft mee te gaan op die laatste zomervakantie als gezin. Al wat hij heeft aangeleerd, is hij ineens vergeten.

En dan die hormonen. Net als menselijke pubers worden puberhonden overweldigd door hormonale veranderingen. Ze beginnen op te vallen bij het andere geslacht, ze willen territorium markeren op elke boom en struik in de buurt, en ze vertonen gedrag dat je liever niet beschrijft tijdens het avondeten.
Het is een fase waar je als eigenaar doorheen moet gaan met (héél veel) geduld en begrip.
Vergeet niet, het is maar tijdelijk! 
Maar het meest komische aspect van een puberende hond is hun houding. Ze hebben een air van arrogantie om zich heen, alsof ze denken dat ze de koning(in) van het park zijn. Ze dagen andere honden uit, rennen wild rond alsof ze de wereld aan kunnen, en blaffen naar alles en iedereen die in hun territorium komt. Je kunt bijna horen hoe ze in hun hoofd zeggen: “Ik ben onoverwinnelijk!” terwijl ze over het gras rennen, klungelachtig met een puberend hoofd in een volwassen lijkend lichaam.

Gelukkig, net zoals bij menselijke pubers, komt er ook een einde aan de puberteit van honden. Naarmate ze ouder worden, kalmeren ze weer en worden ze volwassener. Ze worden uiteindelijk de trouwe metgezellen waar we zo van houden. 
Dus, als je een puberende hond in huis hebt, wees gerust: je bent niet alleen. We hebben allemaal die periode doorgemaakt waarin onze harige vrienden ons testten met hun eigenzinnige gedrag. Blijf geduldig, blijf liefdevol en geniet van de wilde rit. Voor je het weet, zul je nostalgisch terugkijken op deze tijd en lachen om de avonturen van je puberende hond.